Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Luettavaa

Linkkejä

www.elainkoulutuskeskus.fi

www.rakkaathaukut.fi

www.elaintenkouluttajat.com

www.jirkavierimaa.fi

www.elainkoulutusblogi.fi

www.heiluvahanta.fi

www.masseter.fi

www.aprender.fi 

www.kivutonkoira.fi

https://hantaheilumaan.wordpress.com/

 

Muuta:

https://www.koirankotashop.com/blogi/

http://helivaataja.blogspot.fi/2016/08/tieteellinen-nakokulma-koirien.html

 

Sanastoa:

(Kursseilla käytettäviä termejä: asiakkaiden toiveista koottuna) 

Koiralähtöisyys: http://koirankota.com/koirankota/koiralahtoisyys/

Täsmäkehu: lyhyt kehusana/merkkiääni , jolla kerrotaan koiralle juuri sillä hetkellä kun tekee oikein, eli sillä merkataan oikea käytös

Arkikehu: on pitkäkestoisempaa kehumista, tällä kehumisella ei haeta tiettyä sekunnin hetkeä oikean käytöksen merkkaamiseen vaan enemmän kannustavaa ja kestoa

Rauhoittavat signaalit: on elekieltä jolla koira kertoo meille, miten kokee erilaisia asioita. Niiden tulkitseminen auttaa ennakoimaan tilanteita. Lisää alla olevassa tekstissä

Huomiomerkki: on lyhyt suullinen äänimerkki, jonka kykenee tekemään useamman kerran muuttumattomana. Tällä merkkiäänellä halutaan koiran huomio ohjaajaan, se ei ole täsmäkehu. Huomiomerkillä voidaan ennakoida koiran ei toivottua käytöstä. Kun koiran huomion saa merkkiäänellä ohjaajaan, on helpompi antaa jatko-ohjeet koiralle (vihje, kehon ele, suunnan vaihto jne). Huomiomerkkiä voi käyttää erittäin hyvin hihnakäytöksessä ja arkisissa asioissa hyödyksi. Jotta huomiomerkki toimii, se tulee ehdollistaa eli tehdä siitä merkityksellinen koiralle joka tarkoittaa positiivista asiaa.

Ehdollistaminen: ehdollistaminen tarkoittaa että aiemmin koiralle merkityksettömästä sanasta, eleestä, äänestä, esineestä tehdään merkityksellinen.

Vihjesana: on sanallinen vihje, jolla nimetään jo valmis käytös. Koira osaa siis suorittaa vihjeestä toiminnon x.

Tauot: kursseilla pidetään taukoja harjoitusten välillä, jotta koira saa levätä ja rauhoittua. Kurssitilanteet voivat olla jännittäviä koirille kuin omistajillekin. Tauoilla on koirille tarjolla virikkeistämiseen tarkoitettuja elementtejä kuten puuhalaatikkoa, kotamattoa. Tauoilla koirat voivat laittaa "aivot narikkaan". Keskittyminenkin on parempaa kun saa välillä levätä. Liian pitkät harjoitukset nostattavat stressitasoja ja oppiminen sekä keskittyminen vaikeutuu.

Virikkeistäminen: on lajinomaista, koiralle tyypillistä toimintaa. Puuhalaatikko ja kotamatto edustavat koiralle luontaista toimintaa eli haistelua. Nameja etsiessa laatikosta/matosta, koira käyttää hajuaistiaan, joka puolestaan laskee stressitasoja ja rauhoittaa. Syöminen on myös rauhoittavaa tekemistä.

 

Yleistä koulutustermistöä:

positiivinen vahviste: lisätään jotain miellyttävää - lisää edeltävää käytöstä

negatiivinen rankaisu: poistetaan jotain miellyttävää - vähentää edeltävää käytöstä

positiivinen rankaisu: lisätään jotain epämiellyttävää - vähentää edeltävää käytöstä

negatiivinen vahviste: poistetaan jotain epämiellyttävää - lisää edeltävää käytöstä

Rankaisut eivät kerro koiralle mitä sen tulisi tehdä. Rankaisu voi lopettaa toiminnan hetkeksi, mutta ei poista perimmäistä syytä käytökselle. Rankaistu käytös palaa usein myöhemmin takaisin.

 

Elekieltä:

Pelkoon ja stressiin suhtautuminen: (fight) hyökkäävä käytös, (flight) pakeneva, väistävä, (freeze) paikoilleen jähmettyminen, (fool around) ylikiihtymys,sinkoilu, hyppiminen

Rauhoittavat signaalit ovat koirille ilmeistä, eleistä ja äänistä koostuva kieli ja tapa kommunikoida. Signaalit jaetaan rauhoittaviin, karkoittaviin ja uhkaaviin signaaleihin, joilla koira kertoo jo miten kokee tilanteen. Rauhoittavia signaaleja on mm. silmien räpyttely, haukottelu, katseen/pään kääntäminen, koko kehon kääntäminen, maan haistelu, maahan meno, huulten/kirsun nuoleminen, kehon ravistelu, tassun nosto.

 

Suositeltavaa luettavaa:

Turid Rugaas: Rauhoittavat signaalit, Kiskomatta paras, The Sound of Barking

Barry Eaton: Dominanssi - totta vai tarua?

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?

Barbara Handelman: Koirien kieli ja käyttäytyminen

 koirankota@gmail.com / 044 0307979 (Johanna) 

               Halli : Hakakatu 7-9, 20540 Turku ( Johanna ) 1.1.2019 alk.