Taija Mäkinen

”Olen touhunnut eläinten parissa lähes koko elämäni. Jo ala-aste iässä osallistuin paikalliseen koiraseuran toimintaan perheen tiibetinspanielin kanssa. Ensimmäinen oma koira, coccerspanieli Sulo astui elämääni vuonna -99. Koiria on vuosien varrella ollut useampi.

Aktiivisimmin olen harrastanut pelastuskoiratoimintaa hälytysryhmä-tasolla bordercollie Niitin kanssa. Olen myös toiminut useamman vuoden rescuekoira-yhdistyksessä toimien koirien yhteyshenkilönä etsien oikeita koteja adoptio-ohjelmassa oleville koirille.

Tällä hetkellä perheeseeni kuuluu n. 9 vuotias rescue-rouva Safi ja 3-vuotias labradorinnoutaja Ulla. Safin kanssa harrastimme ja hieman kisasimmekin rally-tokoassa ennen sen siirtymistä sairaseläkkeelle. Tällä hetkellä Safin vointi on taas hyvä ja harrastelemme kotona omaksi iloksi. Dobo ja erilaiset jumppajutut ovat Safin suosikkeja. Ullan kanssa meillä on ollut hieman eri näkemykset siitä, mitkä harrastukset olisivat niitä kaikkein mukavimpia. Olemme päätyneet nose workin, nomen ja vepen pariin. Mielestäni koiraharrastusten tulisi olla aina ensisijaisesti koiran harrastuksia ja näiden lajien parissa Ullan silmissä “näkyy palo” tekemiseen. Toki myös ohjaajan täytyy viihtyä lajin parissa. Koiran ohjaajana en ole kovinkaan kilpailuviettinen, vaan koiraharrastus on meille mukavaa yhteistä tekemistä. Tykkään kuitenkin kehittyä ja haastaa sopivasti itseäni ja koiraa.

Eniten minua on harrastuksissa motivoinut se, kun olen voinut olla avuksi. Toivoisinkin, että tulevaisuudessa voisin vielä jollain tapaa olla hyödyksi koirani kanssa. Olen valmistunut maaseuyrittäjäksi vuonna 2005. Koulutuksen suoritin pieneläinpainotteisesti, perehtyen eri eläinlajeihin. Osana opintojamme osallistuimme esimerkiksi avustajakoirien hoitoon ja kouluttamiseen. Nuoruuden haaveet eläinalalla työskentelystä kuitenkin jäivät ja päädyin opiskelemaan lähihoitajaksi.

Nyt vuosien jälkeen minulla on vihdoin uutta intoa ja mahdollisuus lähteä kulkemaan kohti ajatusta eläinalalla työskentelystä. Tällä hetkellä suoritan perusopintoja Suomen eläinkoulutuskeskuksella ja ensi vuonna on tarkoitus hakea eläintenkouluttajan ammattitutkintoon valmentavaan koulutukseen. Erityisesti minua kiinnostavat hajutyöt sekä koiran valinnanvapauteen ja omaehtoisuuteen liittyvät teemat ja niistä haluan oppia lisää. ”

Taija aloitti 2022 Koirankodassa – Tällä hetkellä opiskelutauolla (07/2022>)