Keltainen nauha kampanja


Keltainen nauha on rantautunut kanadasta suomeen jo vuosia sitten.

Koirankota jakaa myös ilmaisia keltaisia nauhoja koulutushallilla (Turku)

FB RYHMÄ - liity mukaan!


Mikä keltaisen nauhan merkitys sitten on?

Keltainen nauha sidottuna hihnaan/ valjaisiin on merkki että koirakko tarvitsee tilaa. Symbolina keltainen nauha on hyvin yksinkertainen eikä sille ole muita funktioita. Tätä ei siis tule sekoittaa keltaisiin varusteisiin kuten valjaat, panta, takki tms.

Keltaisen nauhan rinnalle on tullut markkinoille myös tekstillisiä tuotteita kuten varusteet joissa lukee esim. älä lähesty / anna tilaa

Tekstillisten tuotteiden haaste on siinä, että lukuetäisyys on hyvin monelle koiralle joka tarvitsee extratilaa liian lähellä. Toisin sanoen tilaa tarvitseva koira ehtii jo reagoida kun lähestyvä yrittää lukea mitä tekstissä lukee. Sama pätee yleiseen puhe-etäisyyteen. Tämän vuoksi nauha merkkinä hihnassa näkyy kauemmaksi ja eikä lähietäisyyttä tarvitsi turhaan ottaa.

Mitä se tilan tarve tarkoittaa?

Kun koirakko tarvitsee tilaa, se käytännössä tarkoittaa sitä että jatka ommaa matkaasi normaalisti ilman pysähtymistä kohdalle. On myös normaalien ulkoilutustapojen mukaista ottaa oma koira lähellesi.


Kuka tarvitsee tai voi käyttää keltasta nauhaa?

Koirakot voivat käyttää nauhaa merkkinä tilantarpeesta väliaikaisesti tai pidempikestoisesti tarpeen mukaan. Nauha on hyvä esim. koulutuksellisesti tukena kun harjoitellaan ohittamista, hihnakäytöstä.

Koirilla on erilaiset taustat, jotka eivät näy ulkopuolisille. Omistaja tietää itse koiralle kertyneet kokemukset ja sen hetkisen tilanteen. Koira voi olla toipilas, sillä voi olla esim. tarttuva kennelyskä. Koira voi olla arka joka jännittää uusia ihmisiä ja vieraita koiria. Koiralle voi olla huonoja kokemuksia toisista koirista, jonka vuoksi se pelkää ja reagoi. Syitä nauhan käyttämiselle on siis monia.

Miten hyvin nauha tunnistetaan?

Nauhan tarkoituksesta tiedon lisäämista tarvitaan jatkuvana. Se ei siis ole kaikille tuttu asia eikä nauhan kiinnittämisen jälkeen kannata olettaa että ihmiset sen tiedostavat. Nauhan käytön lopettaminen sen perusteella, että sitä ei tunneta ei myöskään edistä asiasta valistamista. Se ei myöskään poista sitä tarvetta, joka tuhansilla koirilla on arjessa – tilan tarve.

Mitä enemmän koiran omistajat käyttävät nauhaa, kertovat sen tarkoituksesta, sen paremmin nauhan tunnettavuus leviää. Mitä sinä voisit tehdä omalta osaltasi, jotta nauha tunnistettaisiin?


Etsimme myös eri paikkakunnilta vapaaehtoisia edistämään nauhan käyttötarkoitusta ja tietoisuutta. Jos olet kiinnostunut ota yhteyttä koirankota@gmail.com / Johanna