#5 Kouluttajan arki

Julkaistu 22. kesäkuuta 2025 klo 17.32

Kuinka  useit koulutat koiraasi? Treenaatko viikottain / päivittäin? Kauanko treenaat? 

Koska kouluttajana työt painottuvat ilta aikaan, on aamupäivät ns. vapaata. Toki ne , ainakin itsellä, täyttyvät pitkälti töihin liittyvistä asioista eli läppärillä istumisesta. 

Kouluttajat arkeen liittuu paljon muutakin kuin koiran kouluttamista. Itseasiassa veikkaan ettei monikaan tule miettineeksi paljonko näkymätöntä työtä liittyy siihen että itse koulutussetti pidetään livenä. Ja kaikista näihin käytetyistä tunneista ei makseta palkkaa. 

Toimistohommiin liittyy sähköpostikyselyihin vastaaaminen, Koirankodassa lähetän myös kirjalliset kotiohjeet jokaisen kurssitunnin jälkeen jokaiselle kurssilaisille. Hyvin monessa on videoharjoite tukemassa kirjallista ohjetta ja palauttamassa paremmin mieleen harjoituksen myöhemminkin. 

Nämä harjoitusvideot on kertalleen kuvattu ja siten hyötykäytettävissä pitkälle ajalle. Toki aina välillä pitää uusia tai tehdä ihan eri teemoista lisää videoita. Sehän tarkoittaa juurikin aamupäivällä toteutettua treeniä ja videointia. 

Kaikki videomatskut editoidaan, leikkaa , liima ja suunnittelen niin että ne olisvat selkeitä oppilaalle. Samoin myös kirjalliseen laitetaan ajatusta sisällön tuottamiseen ja muokkaamiseen. 

Verkkosivut ja kalenteri elää päivittäin joten se pitää olla ajantasalla. Itse en pidä yhtään että siellä roikkuu kuukausia vanhoja kursseja - ehkä se saattaa jonkun mielestä olla hyvä mainoskikka roikuttaa 4kk sitten loppuunmyytyä kurssia? noh makuasioita - mielestäni on asiakasystävällisempää antaa asiakkaalle ajankohtaiset tarjonnat. 

Mainoksia pitää väsäillä ja päivittää, muokkailla ja koittaa pysyä kilpailussa mukana, tuutata niitä eri ryhmiin. Ylläpitää eri somekanavia ja ryhmiä. Asiakashankintaa. 

Joskus saattaa päiväsaikaan olla yksityisohjauksia. 

Sitten päästäänkin oman koiran kouluttamiseen. Itse olen aina tehnyt pieniä treenipätkiä usein lenkin yhteyteen mikäli säät sallii. Ja lisäksi olohuonetreenit tarkoittaa sitä 5-10min treeniä kun tulen töistä ja Lassin on superinnoissaan. Se on myös hyvin usein vireeltään paras hetki tehdä tehotreeni. Aina treenit eivät ole niin suunniteltuja alusta loppuun - my bad, olen omalla kohdalla siinä hyvin laiska vaikka asiakkaille saatankin tehdä hyvinkin tarkkaa vaihe vaiheelta suunnitelmaa. 

Lassin kanssa käydään omalla hallilla toisen kouluttajan  viikottaisessa vakkariryhmässä rallattelemassa.  Lisäksi muutaman treenikaverin kanssa omatoimitreeniä ja niiden lisäksi omat omatoimitreenit. Viikottainen treenimäärä riippuu omasta jaksamisesta, työmäärästä, koiran vireestä jne. 

Arkeen saa sijoitettua aina pieniä harjoitushetkiä ilman että sitä tarvitsee kirjata suunnitelmaan (jos siis tietää mitä on tekemässä) etukäteen ja valmistella kuten vaikkapa hihnakäytös. Jos huomaan että lenkillä Lassilla on hyvä flow , on kiva ilma, saatan kulkea sellaisen lenkkireitin että voidaan ottaa vaikka pienet luoksetulot / seuruu treenit. 

En sano että tämä tapa olisi välttämättä tehokkain mutta suosittelen kokeilamaan että lenkillekin voi ottaa treenipätkiä jolloin saadaa yleistymään myös koiralle ajatusta että missä tahansa voidaan tehdä asioita jotka ovat kannattavia. Tämä sellaiseksi vastapainoksi ajatukselle että pitääkö kaikki lenkit olla yhtä kouluttamista - jossa väsyy koira sekä ohjaaja. 

VIDEO  - tsekkaa tämä